Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Црна Гора и ЕУ – пут до чланстваˮ на Јутјуб каналу КЦНС

24/01/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Црна Гора и ЕУ – пут до чланстваˮ (24. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Ново предавање др Јелене Тодоровић Лазић тематски одговара трибинама скраја прошле године, када је увелико начето питање односа ЕУ и Западног Балкана, те подробно обрађена тема „европског пута” појединих земаља. Међу њима су се раније нашле Северна Македонија и Албанија, док је данашње предавање посвећено Црној Гори која јесте кандидат за чланство у ЕУ. Др Тодоровић Лазић опажа да је дуго била уврежена представа о Црној Гори као лидеру међу другим земљама региона Западног Балкана када је реч о процесу европских интеграција. Уско у вези са тим стоји чињеница да се Црна Гора опходила према начелима „старе методологије” приступања. Међутим, актуелни тренутак наводи на закључке другачије природе – проблеми с којима се Црна Гора суочава и који рефлектују нарочиту политичку кризу уједно су и камен спотицања на њеном европском путу.

Др Тодоровић Лазић напомиње да је Црна Гора отворила сва поглавља приступних преговора који су отпочети још у време заједништва Србије и Црне Горе, у новембру 2005. Међутим, у старту су уочене многе потешкоће, па су се преговори одвијали на два паралелна фронта, све до проглашења независности Црне Горе, изгласане у мају 2006. На предавању су у виду ретроспективе предочени сви кораци, важне године и датуми до данашњих дана који се тичу црногорског европског пута, почев од статуса лидера па све до кризних тачака које је донела актуелна политичка ситуација. Многе очекиване реформе нису спроведене него су само прилагођаване тако да би се консолидовао режим ДПС-а. Уз све мане и пропусте овај режим бива карактерисан као да носи формални напредак, а бројни су захтеви на плану правосуђа, корупције, криминала и других спорних тачака које и даље нису решене. Др Тодоровић Лазић представља план Црне Горе о „затварању свих кластера” како би се земља уклопила у рок приступања до 2025. године. Ипак, према новој методологији на снази је правило да свако поглавље може бити поново отворено, а Црна Гора је на пресудним пољима оцењена као „умерено припремљена”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања