Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2019–2020)“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/07/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2019–2020)“ (27. 7. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

У последњем делу триптиха о Балкану у француском листу Le Monde, након анализа које су се односиле на периоде 2013–2015. и 2016–2018, фокус је на текстовима који су у поменутом часопису објављени у блиској прошлости (2019–2020). Др Јелена Тодоровић Лазић напомиње како од укупног броја чланака, којих је током 2019. било 12, само један није био у вези с проширењем, већ се односио на јужну српску покрајину. Већ наредни текст проблематизује Макронову искреност поводом ставова о проширењу ЕУ и Шенгену. У наставку године, у листу Le Monde изашли су и бројни други текстови о проширењу: „Комисија поново покреће питање проширења на Балкан“, „Проширење ЕУ на Западни Балкан блокирали Париз, Берлин и Хаг“, „Француска и Холандија затвориле врата за Северну Македонију и Албанију“, „Макрон оптужен да је направио историјску грешку јер је затворио врата ЕУ за Северну Македонију и Албанију“, „Не држећи реч према Македонији, Француска и ЕУ губе кредибилитет“, „У Паризу председник Северне Македоније ишчекује Макронов предлог за реформу процеса придруживања ЕУ“, „Француска жели да се поједноставе и ојачају процедуре у оквиру ЕУ пре било ког будућег проширења“, „Проширење Европе: Париз жели да то буде боље а нарочито – другачије него до сада“, „Нова политика Макрона према Истоку изазива љутњу држава Централне Европе“ и „НАТО, Русија, проширење: Макрон доводи до напетости међу Европљанима“.

Јелена Тодоровић Лазић указује на то да је током 2020. године о балканским државама писано знатно мање (само 6 текстова), будући да је пандемија променила приоритете. У 5 од 6 текстова писано је о проширењу ЕУ, односно, приступању држава Западног Балкана Унији, док је поново један текст посвећен јужној српској покрајини. Анализом дискурса укупно 53 текста која су у часопису Le Monde објављена у распону од 7 година, др Тодоровић Лазић долази до закључка да су испреплетане две тачке гледишта када је у питању Балкан – једна је угао Француске, а друга угао Европске уније који је видљивији, будући да је већи број текстова о региону писан из европске перспективе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања