Предавање др Горана Васина „Српска државност у Црној Гори” на Јутјуб каналу КЦНС

28/02/2023

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Српска државност у Црној Гори” (28. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

За крај месеца фебруара остало је предавање проф. др Горана Васина који је говорио о српској државности и положају Срба у Црној Гори у 19. веку, анализирајући везе Карловачке и Цетињске митрополије, као и фигуру Петра I Петровића Његоша који је кључна владарска личност овог доба, окренута важности проблема српског националног питања. Како истиче др Васин, његову владавину обележили су многи изазови и проблеми познати историографији, па и посведочени у препискама за његовог живота. Петар I Петровић Његош убрзо је по смрти канонизован. Кроз култ Светог Петра Цетињског трајно се чува сећање на важност питања српске државности.

Доласком на престо Петра II Петровића Његоша, ово питање „добија један другачији замах”, а о томе говоре и Његошева свевремена дела, на челу са Горским вијенцем. Др Васин изводи подробну анализу владавине оба поменута велика владара, као и њихових наследника, с акцентом на кључне чиниоце и оне факторе који су детерминисали питање српске државности и националне свести 19. века, када су Срби и Црногорци сматрани истим народом. Низ владара од Петра I Петровића Његоша, преко Петра II Петровића Његоша, па до књаза Данила и књаза Николе, „показује колико је било тешко водити институције и успоставити државност”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања