Предавање др Горана Васина „Српска Атина и Српска Спарта – Нови Сад и Цетиње, успон српске идеје” на Јутјуб каналу КЦНС

05/03/2023

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Српска Атина и Српска Спарта – Нови Сад и Цетиње, успон српске идеје” (5. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема мартовског предавања у вези је са основним научним преокупацијама проф. др Горана Васина, а тиче се проблема српске државности у 19. веку. Стога предавач анализира „успон српске идејеˮ у овом периоду, када се и формира култ Српске Шпарте, како су Новосађани видели Цетиње. Везе Новог Сада и Цетиња су темељне и дубоке, те заслужују засебан осврт када је у питању поменуто доба. Др Васин апострофира поједине погледе српских интелектуалаца на Црну Гору, међу којима истиче Светозара Милетића и Полита-Десанчића, као и пресудну улогу 1848, те 1868. године.

Српско питање иницирано је неретко управо Милетићевим идејама, који је на исте акције позивао и кнеза Михаила и књаза Николу. Уједињена омладина српска важан је обликотворни фактор владајуће климе, као у оног „духа који је из Европе стизао у српске круговеˮ. Милетић, Лаза Костић, Полит-Десанчић и други интелектуалци утицали су на двор књаза Николе и умногоме му импоновали својом наклоношћу. Такође, и новосадска Застава често је извештавала о догађајима у Црној Гори, па др Васин цитира нека кључна места из овог листа, попут оних на којима Милетић непосредно и отворено зове књаза Николу на устајање против Османлија. Допринос предавања огледа се у чињеници да је пратиоцима трибинског програма пружен увид у генезу односа Новог Сада и Цетиња са научно утемељеног историјског становишта, уз закључак предавача да је с разлогом „култ Црне Горе био наглашено јак у српској срединиˮ, док су Српска Атина и Српска Спарта биле „једна мисао, једна заветна идеја, један мотивˮ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања