Предавање др Горана Васина „Краљ Никола, биографија и политика – први део” на Јутјуб каналу КЦНС

21/03/2023

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Краљ Никола, биографија и политика – први део” (21. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Остајући у контакту са пређашњим предавањима, др Горан Васин наставља тематски серијал посвећен питању историјске слике Црне Горе и њених владара. Тема рецентне трибине јесте књаз Никола Петровић Његош, потоњи краљ, који је на престо дошао врло млад, одмах по убиству краља Данила. Предавање се примарно бави његовом биографијом и кључним политичким потезима, те преломним одлукама које су обележиле период његовог владања. Др Васин повлачи и извесне везе између политичких клима Црне Горе и Србије онога доба, док апострофира и конкретне одлике политике књаза Николе, све до проглашења Црне Горе за краљевину, али и касније. Наведено чини уз осврт на лични план књаза, али и посматрајући династију Петровић Његош кроз дужи временски период.

Истакнута је намера владара да повеже Црну Гору и са Србијом, и са Херцеговином, као и са Приморјем, док је план државног уређења умногоме био усмерен и на оснивање институција културе, окретање школству и образовању, као и питањима законодавства. Др Васин се бави династичким односима и везама, као и утицајима угледних Срба који су имали непосредан контакт са идејним токовима Црне Горе. Митрополија црногорско-приморска и Српска православна црква једнако су у фокусу предавача, у оном облику и домену у ком су обележиле посматрани период. Контекст предочених обликотворних црта владавине књаза Николе доведен је у везу и са условима које је наметала међународна политика, изискујући дипломатске везе. Др Васин у првом делу предавања обезбеђује студиозан и исцрпан аналитички поглед на сплет биографије и политике књаза Николе до 1880-их, када је он окренут сарадњи и савезу са Србијом, Русијом, док уважава и интересе Аустроугарске.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања