Предавање др Дејана Михаиловића на тему „Когнитивни капитализам и геополитика виртуелног простораˮ на Jутјуб каналу КЦНС

15/06/2022

Предавање др Дејана Михаиловића на тему „Когнитивни капитализам и геополитика виртуелног простораˮ (15. 6. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

О важним темама које дотичу савремени свет и које представљају позадину за разумевање свега што се догађа данас, др Дејан Михаиловић говорио је из позиције човека запитаног над тим шта може да уради са стварима које га интригирају, које му се не допадају и које жели да промени. Кључна реч на коју др Михаиловић указује у првом делу трибине јесте освајање и он о овом појму говори кроз старе облике – везане за рану модерну и оне нове, где је јасно да су на делу исти обрасци али су сада државе све слабије и све више у рукама милитаризованих структура које имају тенденцију да буду приватизоване. Др Михаиловић говори и о колонизацији и колонијалности, наводећи како је прва као историјски процес одавно нестала, док је друга као стање и даље на делу. Некада искључиво медицински феномен криза – којим се описивао кратак интервал између два екстрема, данас је равна линија, нешто на шта би требало да се навикнемо, јер је „дошла да остане“. Постојећа системска криза је без преседана и универзална је, глобална и широког временског распона.

Исказ да „властиту катастрофу живимо као спектакл, као шоу“, др Михаиловић илуструје и примером ратова који су некада били оружани сукоби најмање две стране и завршавали се мировним споразумом након ког би настао нови поредак, док је данас ситуација обрнута јер се рат промовише да би се постојећи поредак одржао, подстакнут аутодеструкцијом на коју се додаје ријалити систем. Трибина обухвата и детаљан приказ когнитивног капитализма, који за разлику од меркантилног и индустријског подразумева нови начин експлоатације живог рада, јер је његов замајац „знање као роба у функцији профита“. Др Михаиловић подсећа и на теорије о крају историје и сукобу цивилизација, наводећи како Фукујама и Хантингтон нису били у праву јер се показало да су њихове теорије неутемељене и неодрживе и не могу да објасне ни делић онога што се данас догађа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања