Предавање др Бориса Стојковског „Жене у средњем веку: Западна Европа до XVI векаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

24/10/2022

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Жене у средњем веку: Западна Европа до XVI векаˮ (24. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На новој трибини др Бориса Стојковског настављен је циклус предавања о женама у средњем веку, овог пута с акцентом на Западној Европи до XVI века. Како је био случај и на претходним предавањима поменутог тематског круга, др Стојковски излагао је дедуктивно, крећући се од општег ка појединачном, од ширег контекста и прегледа средњовековне представе жене до конкретних биографија изабраних личности. Скренута је пажња на пресудни значај ширења хришћанства по Европи, као и на неке преломне тренутке у историји, каква је била 1054. година када је отпочело све озбиљније одвајање Истока и Запада, док су поменути и поједини императиви црквеног и правног живота. Све збирно узето указује на сасвим специфичан положај жене у средњем веку, те др Стојковски речено илуструје узорним примерима као што су Елоиза од Аргентеја, Хедвига Антверпенска и Света Клара.

На трибини су предочени поједини историографски куриозитети, како типичне представе жене, тако и изузеци од овог правила, уз посебне осврте на питања попут династичких бракова или завидно доброг положаја жене у Кастиљи током реконкисте. Др Стојковски не пропушта прилику да укаже на темељне разлике третмана жене у зависности од друштвеног сталежа, почињући своју анализу од жена високог друштва, преко жена нижих слојева виђених махом у улози мајке и супруге, па све до робиња и проститутки. Посебан део предавања посвећен је Средњој Европи, за коју у науци важи скроман изворни материјал на ову тему. Упркос томе, пружено је кратко портретисање значајних жена какве су биле мајка Светог Стефана Шарлота, Јадвига, Хелена Котанер, Беатриса Арагонска и др. У завршници трибине с посебном пажњом представљене су Хилдегард из Бингена, Елеонора Аквитанска, Јованка Орлеанка и Кристина Пизанска, у чему се огледа посебан историјски и општекултурни допринос овог предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања