Предавање др Бориса Стојковског „Жене у средњем веку: српске земље. Први деo – Приморје и Боснаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

27/12/2022

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Жене у средњем веку: српске земље. Први деo – Приморје и Боснаˮ (27. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Последња овогодишња трибина др Бориса Стојковског наставак је приче о женама у средњем веку, овог пута у српским земљама, што предавач оцењује као „нарочит изазовˮ с обзиром на то да ово питање прати недостатак историјских извора, посебно када је реч о Србији и Босни. Приморје и Босна централна су тема самог предавања, с акцентом на Дубровнику и Котору, као и уз помињање других репрезентативних градова попут Скадра и Будве. Др Стојковски најпре прави својеврсни методолошки увод, како би, у складу са властитом вокацијом, објаснио чиме историчари располажу када је реч о истраживању грађе за овакву тему. Потом, како је био обичај и на ранијим трибинама, гледаоцима је предочен положај средњовековних жена од највиших до најнижих друштвених сталежа.

Др Стојковски напомиње да је упадљиво како су владари и владарке као по правилу „изузети из одредаба приватног праваˮ, што потврђује неупитну тезу о томе да су „средњовековна друштва као таква строго хијерархијски структуриранаˮ. У Дубровнику и Котору постоје јасни показатељи женске позиције у доминантно патријархално устројеном друштву, уз извесне нијансе и разлике које др Стојковски истиче говорећи о владаркама, монахињама свих редова, дојиљама, бабицама, трговкињама, слушкињама, а на крају и о проституткама и робињама. За Босну је неспорна чињеница да је „улога жене у босанском друштву била минорнаˮ, али постоје и трагови о нарочитим владаркама којима др Стојковски у завршници трибине посвећује посебну пажњу, те оставља особен допринос у расветљавању важних историјских личности какве су биле Јелисавета Котроманић, Јелена Груба, Јелена Нелипчић, Јелена Лазаревић (прецизније Балшић, односно Хранић) и, на концу, Катарина Косача.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања