Предавање др Бориса Стојковског „Свети Стефан – Szent István утемељитељ мађарског идентитета” на Jутјуб каналу КЦНС

03/03/2023

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Свети Стефан – Szent István утемељитељ мађарског идентитета” (3. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Као што је централна личност прошломесечне трибине Стефан Немања био утемељитељ српског идентитета и државности, тако је први угарски хришћански владар Стефан имао највеће заслуге за мађарско национално буђење. Др Борис Стојковски истиче како су нам суседи ближи и важнији него што се чини и како је важно испунити недостатке у знању који почивају на непознавању основних елемената историје и културе нама најближих народа. Он наводи бројне теорије и легенде о пореклу Мађара, попут оних о седам племена и птици која их је превела кроз карпатску долину.

Стефан је први угарски хришћански владар, који је 1000. или 1001. године добио круну од папе. Дошавши на престо он се најпре сукобио са јаком паганском опозицијом, а желео је да буде признат и изван Угарске као „по Божјој милости краљ“. Водио је свестрану политику – био је близак Византији, помогао је Василију II Бугароубици у борби против Самуила и био медијатор сукоба између Хенрика II и његовог брата Бруна. За време Стефанове владавине започета је изградња жупанијског система и оснивање црквених општина, манастира и цркава. Др Стојковски напомиње како се Стефаново име везује и за почетке ковања новца и увођење пореза. „Отац домовине“ из светородне династије, „заштитник земље и њене независности“ канонизован је 1083. године као небески заштитник Угарске, који је од 2000. године светитељ и у Васељенској патријаршији.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања