Предавање др Бориса Стојковског „Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, 910 година од рођења“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/02/2023

Предавање др Бориса Стојковског „Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, 910 година од рођења“ (27. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Само један дан након празника Свети Симеон Мироточиви др Борис Стојковски говори о значајном датуму – 910 година од рођења великог жупана познатијег по световном имену Стефан Немања, државника који је темељ српског идентитета, духовности и културе. Др Стојковски напомиње како је важно разобличити бројне фарсе и псеудоисторијске чињенице које су честа појава на интернету, а неке од њих у вези су са династијом Немањић – попут оне да пре њих ништа није постојало или оне којом се чин миропомазања Стефана Немање интерпретира као његово друго крштење. Неким од највећих Немањиних достигнућа сматрају се континуитет вођења спољне политике и заокруженост државности у средњем веку, док се он најчешће назива оснивачем династије, прародитељем, миритељем завађене браће, предводником отачаства, небеским заштитником.

Стефан Немања имао је и титулу „царски сан“, коју му је доделио Манојло Комнин, а др Стојковски наводи како је још као удеони кнез био прилично бунтован и повезивао се са Угарском и Венецијом, те су га браћа утамничила. Још пре преузимања власти Стефан Немања почео је да подиже манастире, што је наставио и касније, па и пред крај живота, након замонашења, заједно са најмлађим сином Савом. Његов живот може се условно поделити на три дела – први и најдужи јесте његов световни (ратнички и државнички) живот, други је живот монаха, а трећи је живот његовог светитељског култа. Др Стојковски говори о свакој од побројаних етапа, сликајући историју српске државе и њених односа са великим силама у то време. „Семе из ког је изникла светородна династија“ посађено је у време великог жупана који је објединио српске земље.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања