Предавање др Бориса Стојковског „Србија и Црна Гора – сусрети и прожимања” на Јутјуб каналу КЦНС

18/03/2023

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Србија и Црна Гора – сусрети и прожимања” (18. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нова трибина проф. др Бориса Стојковског настоји да сагледа односе Србије и Црне Горе у дијахронији, сежући у далеку прошлост, од досељавања Срба на Балканско полуострво до савременог доба. Предавање се темељи на историјским изворима који потврђују јединствену етничку припадност читавог посматраног простора, док упућује и на чињеницу да је Црна Гора одувек „и духовно и идентитетски усмерена на српски корен”. Заступајући оптику историчара, др Стојковски се интересује за „прожимање породичних, политичких и културних односа” на поменута два подручја, пратећи их од најстаријих извора и података, попут оних које затичемо код Константина VII Порфирогенита, у његовом делу De Administrando Imperio, па све до модерних времена.

Трибина одражава уобичајено предавачево настојање да кроз личности и догађаје, као репрезентативна и речита обележја одређене епохе, одговори на задато тематско тежиште предавања. Посматране су надасве везе и утицаји остварени између Дукље и Рашке, док „немањићко прожимањеˮ др Стојковски види као фундаментално у овом питању, оцењујући га као „дубинско, сакралноˮ повезивање ових простора, које, опет, није престало ни у „постнемањићкомˮ периоду. Предавач представља читаву лепезу владара, задужбина, културних и историјских спона јединствене средњовековне државе, те својеврсних култова, налик оном о Светом Сави, те Милошу Обилићу, што се, збирно узето, може посматрати као „непомућенаˮ, вековима стара, суштинска повезаност Србије и Црне Горе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања