Предавање др Бориса Стојковског на тему „Стефан Немања и Свети Сава: утемељитељи српског идентитета“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/01/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Стефан Немања и Свети Сава: утемељитељи српског идентитета“ можете погледати (27. 1. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Стефан Немања, родоначелник династије Немањић и велики жупан Рашке, отац Растка Немањића, познатијег као Свети Сава, сматра се једним од најзначајнијих српских владара. Период његове владавине представља кључан тренутак у култури и историји Срба, а он је, поред свог најмлађег сина, један од утемељивача Српске православне цркве. Након бурне владавине, замонашио се и повукао у манастир Хиландар где је и преминуо. Његове мошти су 1208. пренете у манастир Студеницу, чија је изградња и започета за време његове владавине. Над његовим моштима је Свети Сава помирио завађену браћу што се сматра једним од круцијалних тренутака у периоду столовања ове династије.

Свети Сава, рођен као Растко Немањић, био је најмлађи син Стефана Немање и његове жене Ане. Као млад је побегао на Свету Гору и замонашио се. Током свог живота активно је деловао на подручју тадашње Србије, ишао у дипломатске походе, образовао људе и ширио хришћанску веру, заслужан је за подизање бројних задужбина, и оставио у аманет више писаних дела. Образовао је будуће следбенике православне цркве што је утицало на развој школства у средњевековној Србији. Преминуо је на путу из Јерусалема, пролазећи кроз Бугарску, 14. јануара 1236. године, по јулијанском календару.

До данас је култ Савине личности остао јак, што није умањило ни спаљивање његових посмртних остатака од стране Синан-паше на Врачару, где данас стоји Храм Светог Саве, највећа православна богомоља код Срба.

Српска православна црква слави дан Светог Саве 27. јануара по грегоријанском (14. јануар по јулијанском) календару, а српске школе тај дан обележавају као школску славу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања