Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovno srpsko kulturno-istorijsko nasleđe Kosova i Metohije“ na Jutjub kanalu KCNS

22/10/2020

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovno srpsko kulturno-istorijsko nasleđe Kosova i Metohije“ (22. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija predstavlja područje izuzetno bogato različitim materijalnim i nematerijalnim spomenicima kulture. Pored kulturno-istorijskih tekovina koje datiraju još iz antičkog i vizantijskog vremena, ubedljivo je najviše onih koji pripadaju srpskom narodu i njegovom nasleđu. Najdominantnije i najprisutnije je pravoslavno kulturno nasleđe, mada na Kosovu i Metohiji zatičemo i katoličke i osmanske spomenike kulture. Sakralno nasleđe je najznačajnije, iako nije jedino. Svaki pedalj južne pokrajine obeležen je nekom od srpskih svetinja. Najpoznatiji su svakako srpski srednjovekovni manastiri, od kojih je jedan značajan deo prepoznat i kao svetska kulturna baština i nalazi se pod zaštitom Uneska. Govoreći o značaju srpskih srednjovekovnih manastira, Stojkovski je posebno istakao Žiču, Gračanicu, Visoke Dečane, kompleks manastira koji pripadaju Pećkoj patrijaršiji. Manastir Visoki Dečani, zadužbina kralja Uroša III, upamćenog kao Stefan Dečanski, jedan je od najživopisnijih manastira, uz Sopoćane. Dečani predstavljaju najznačajniji primer freskoslikarstva, sa čak tri stotine šezdeset i pet fresaka.

Važno je pomenuti i književno rukopisno nasleđe (Dečanska hrisovulja, Rimski paterik, preko dve stotine rukopisa samo u Dečanima…), jer srpsko kulturno nasleđe obuhvata i jezik i književnost  jednako koliko i spomenike.

Pored sakralnih objekata važno svedočanstvo je i veliki broj značajnih tvrđava koje, iako su tokom vekova menjale gospodare, u najvećoj meri su potekle upravo od ruku srpskih vladara i feudalne gospode. Tvrđave su takođe svedoci vremena – Vučitrn, Zvečan, Prilepac, Prizrenac, Novo Brdo… Jedan od najznačajnijih i najlepših srpskih gradova je Prizren, važan još od vremena Vizantije. U njemu se nalazi hram Bogorodice Ljeviške, građen početkom 14. veka, takođe pod zaštitom Uneska.

Svo ovo nasleđe najbolji je dokaz etničke, kulturne i duhovne pripadnosti celokupnog Kosova i Metohije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja