Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovno srpsko kulturno-istorijsko nasleđe Kosova i Metohije“ možete pogledati 22. oktobra na Jutjub kanalu KCNS

16/10/2020

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovno srpsko kulturno-istorijsko nasleđe Kosova i Metohije“ možete pogledati u utorak, 22. oktobra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija predstavlja jedno područje izuzetno bogato različitim materijalnim i nematerijalnim spomenicima kulture. Ubedljivo je najviše onih koji pripadaju srpskom narodu i njegovom nasleđu. Najpoznatiji su svakako srpski srednjovekovni manastiri, od kojih je jedan značajan deo prepoznat i kao svetska kulturna baština. Pored sakralnih objekata važno svedočanstvo je i veliki broj značajnih tvrđava koje, iako su tokom vekova menjale gospodare, u najvećoj meri su potekle upravo od ruku srpskih vladara i feudalne gospode. Svo ovo nasleđe najbolji je dokaz etničke, kulturne i duhovne pripadnosti celokupnog Kosova i Metohije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja