Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Хрватска. 1. део: самостална држава до 1102“ на Jутјуб каналу КЦНС

21/04/2022

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Хрватска. 1. део: самостална држава до 1102“ (21. 4. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Средњовековна Хрватска и људи који су обележили њен развој у фокусу су најављеног мини-серијала др Бориса Стојковског. Постојање овакве државе у времену пре 1102. године често се негира, у највећој мери због оскудних извора и историографских расправа о генези изворног материјала. Др Стојковски истиче да је за ову тему нарочито опасна псеудоисторија која дешавања на овом простору до 1102. своди на легенде. „Првим хрватским кнезом“ сматра се Борна, „кнез Гудушчана, Тимошчана, Далмације и Либурније“, који је ратовао против Људевита Посавског, владара Доње Паноније. За најзначајни споменик хрватске културе раног средњег века слови Вишеславова крстионица коју је Италија 1941. препустила НДХ – међутим, др Стојковски наводи како кнез Вишеслав у Хрватској у средњем веку није постојао, а да је једини кнез тог имена био српски.

Значајни помени о Хрватима и територији коју су насељавали у средњем веку могу се пронаћи у „Спису о народима“ (De administrando imperio) цара Константина VII Порфирогенита. У документу чија је сврха била подучавање царевог сина и престолонаследника Романа историјским и политичким приликама, као хрватски градови наводе се Нин, Биоград, Книн итд, а у неколицини поглавља тематизовано је покрштавање Хрвата и других словенских племена. Др Стојковски говори о првим познатим владарима са ових простора, као што су Владислав, Мислав, Трпимир, Домагој, Бранимир и други, и њиховим напорима да извојују самосталност, познатим детаљима из живота, али и легендама које су познате до данас, попут оне о настанку хрватског грба.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања