Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Андалузија – време кад је сунце излазило на западу“ на Јутјуб каналу КЦНС

24/07/2023

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Андалузија – време кад је сунце излазило на западу“ (24. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема овомесечног предавања је средњовековна Андалузија, односно Пиринејско полуострво, колоквијално названо „муслиманска Шпанија“. Предавач се дотакао политичке историје овог поднебља, истичући да је она изузетно важна и занимљива. Шпанија и уопште Пиринејско полуострво у средњем веку није класичан део Западне Европе у оном смислу који је општепознат широј јавности. За разлику од Немачке, Француске или Енглеске, ово поднебље је било скрајнуто, а муслимаско освајање их је на велика врата вратило на историјску сцену.

Француски истраживач Пјер Ишар записао је да је овај период историје „време када сунце излази на западу“. Иако се слаже да је у питању свакако романтизован исказ, Стојковски истиче да је у питању период када долази до мешања култура. Оно што је данас као историјска тековина Ал-Андалуза најпознатије, поред прелепе архитектуре, јесте фламенко који је као директна тековина тог доба освојио свет.

Овај историјски период прожет је политичким трвењима како муслимана међусобно, муслимана са хришћанима, тако и хришћана међусобно. С друге стране проткан је специфичном културом која је изродила многе велике умове, до данашњег дана важне за човечанство.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања