Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Poreklo i najstarija istorija Albanaca“ na Jutjub kanalu KCNS

14/12/2020

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Poreklo i najstarija istorija Albanaca“ (14. 12. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada. 

Postojanje nekoliko različitih teorija o poreklu Albanaca dovelo je do brojnih pretpostavki o nastanku ovog naroda  „Ova tema je posledica dosta kompleksnih činjenica koje se javljaju sa istorijom albanskog naroda i sa onim što nekako ide uz to, a to su srpsko-albanski odnosi. Naime, svedoci smo da je ona neretko plod pre svega politike, ideologizacije i stvaranja lažne istorije, opet iz dnevno-političkih razloga“, objašnjava Stojkovski.

Teorije koje se najčešće spominju govore da je albansko poreklo paleobalkansko, protobalkansko, ilirsko, dačko ili tračko, dok su kavkaska, italijanska i druge odbačene. Ključno pitanje koje je neophodno sagledati, osim porekla, je i najstarija istorija ovog naroda, od srednjeg veka pa do dolaska Turaka i osmanskog osvajanja.

„Izvori i svedočanstva su tu vrlo jasni, teritorija čitave današnje Južne pokrajine, Kosova i Metohije, predominantna u ogromnoj i apsolutnoj većini naseljena Srbima, sve do duboko u novi vek, kada je počelo raseljavanje i islamizacija stanovništva, ali to ne znači da na ovom tlu i u srednjem veku nije bilo albanskog življa, naprotiv“, zaključuje predavač

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja