Предавање др Бориса Стојковског на тему „Порекло и најстарија историја Албанаца“ на Јутјуб каналу КЦНС

14/12/2020

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Порекло и најстарија историја Албанаца“ (14. 12. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада. 

Постојање неколико различитих теорија о пореклу Албанаца довело је до бројних претпоставки о настанку овог народа  „Ова тема је последица доста комплексних чињеница које се јављају са историјом албанског народа и са оним што некако иде уз то, а то су српско-албански односи. Наиме, сведоци смо да је она неретко плод пре свега политике, идеологизације и стварања лажне историје, опет из дневно-политичких разлога“, објашњава Стојковски.

Теорије које се најчешће спомињу говоре да је албанско порекло палеобалканско, протобалканско, илирско, дачко или трачко, док су кавкаска, италијанска и друге одбачене. Кључно питање које је неопходно сагледати, осим порекла, је и најстарија историја овог народа, од средњег века па до доласка Турака и османског освајања.

„Извори и сведочанства су ту врло јасни, територија читаве данашње Јужне покрајине, Косова и Метохије, предоминантна у огромној и апсолутној већини насељена Србима, све до дубоко у нови век, када је почело расељавање и исламизација становништва, али то не значи да на овом тлу и у средњем веку није било албанског живља, напротив“, закључује предавач

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања