Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Pet vekova od pada Beograda i Srema pod tursku vlast“ na Jutjub kanalu KCNS

23/04/2021

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Pet vekova od pada Beograda i Srema pod tursku vlast“ možete pogledati (23. 4. 2021) na našem Jutjub kanalu.

U okviru obeležavanja velikih godišnjica koje se proslavljaju 2021. godine prof. dr Boris Stojkovski govori o pet vekova od pada Beograda i Srema pod osmansku vlast, koje se dogodilo u leto 1521. godine. Taj period bio je veoma turbulentan a korpus izvora je veoma ograničen, budući da događaji datiraju iz poznog srednjeg veka. Ovo je bio uvod u tursku vladavinu koja je na prostoru Srema potrajala do 1679. godine, tačnije do Karlovačkog mira, dok je u Beogradu trajala i mnogo duže.

Kako bi se što vernije prikazao ovaj period, neophodno je shvatiti širu političku situaciju na ovim prostorima. Prvobitno je potrebno posmatrati situaciju iz aspekta ugarske, čija je to teritorija i bila, zatim sagledati situaciju u Sremu, ali, na kraju, i pružiti uvid u protivnu stranu i dešavanja unutar osmanske imperije koja su prethodila ovom njihovom pohodu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja