Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Od Rimljana do Turaka: Novi Sad i okolina u srednjem veku“ na Jutjub kanalu KCNS

17/11/2020

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Od Rimljana do Turaka: Novi Sad i okolina u srednjem veku“ (17. 11. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Današnje predavanje dr Stojkovski održao je povodom gradske slave Novog Sada, praznika Obnovljenja hrama Svetog Georgija, poznatog i kao Đurđic. Govoreći o istoriji područja današnjeg Grada Novog Sada tokom srednjeg veka predavač je pošao od Petrovaradina – mesta čija je istorija izuzetno bitna i bogata. Jedan od prvih pomena Petrovaradina je srednjovekovno svedočenje u kom se on pominje kao „Gibraltar na Dunavu“. Ovaj alternativni naziv grad je dobio zbog svog karakterističnog položaja uz reku Dunav. I arapski istoričar Idrizi pominje Petrovaradin polovinom 12. veka, uz posebnu pažnju koju posvećuje drugoj polovini grada na kojoj se danas nalazi Novi Sad. Petrovaradin se pominje i u povelji Kaptola u Banoštoru koja se danas čuva u mađarskoj arhivi. Tokom srednjeg veka Petrovaradin je bio centar za proizvodnju čuvenog sremskog vina, koje je u to vreme prednjačilo po kvalitetu i ceni i koje je predstavljalo svojevrsni brend.

Važno naselje koje se pored Petrovaradina pominje je i Futog. Značaju ovog mesta doprinela je činjenica da se tu nalazila skela na Dunavu, ali je isto tako Futog bio i mesto državnih sabora Ugarske, a od izuzetne je važnosti i za kulturnu istoriju jer se u njemu nalazio franjevački samostan.

„Sremska strana Dunava je jednako značajna i postoje brojni istorijski izvori koji svedoče o tome da je i taj kraj bio naseljen srpskim življem“, istakao je Stojkovski na kraju predavanja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja