Предавање др Бориса Стојковског на тему „Од Римљана до Турака: Нови Сад и околина у средњем веку“ на Јутјуб каналу КЦНС

17/11/2020

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Од Римљана до Турака: Нови Сад и околина у средњем веку“ (17. 11. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Данашње предавање др Стојковски одржао је поводом градске славе Новог Сада, празника Обновљења храма Светог Георгија, познатог и као Ђурђиц. Говорећи о историји подручја данашњег Града Новог Сада током средњег века предавач је пошао од Петроварадина – места чија је историја изузетно битна и богата. Један од првих помена Петроварадина је средњовековно сведочење у ком се он помиње као „Гибралтар на Дунаву“. Овај алтернативни назив град је добио због свог карактеристичног положаја уз реку Дунав. И арапски историчар Идризи помиње Петроварадин половином 12. века, уз посебну пажњу коју посвећује другој половини града на којој се данас налази Нови Сад. Петроварадин се помиње и у повељи Каптола у Баноштору која се данас чува у мађарској архиви. Током средњег века Петроварадин је био центар за производњу чувеног сремског вина, које је у то време предњачило по квалитету и цени и које је представљало својеврсни бренд.

Важно насеље које се поред Петроварадина помиње је и Футог. Значају овог места допринела је чињеница да се ту налазила скела на Дунаву, али је исто тако Футог био и место државних сабора Угарске, а од изузетне је важности и за културну историју јер се у њему налазио фрањевачки самостан.

„Сремска страна Дунава је једнако значајна и постоје бројни историјски извори који сведоче о томе да је и тај крај био насељен српским живљем“, истакао је Стојковски на крају предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања