Предавање др Бориса Стојковског на тему „Методологија проучавања средњовековних писаних извора” на Јутјуб каналу КЦНС

03/05/2023

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Методологија проучавања средњовековних писаних извора” (3. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Еспанзију друштвених мрежа којој сведочимо и све већу важност коју медиј неподложан било каквим узусима у погледу стручности заузима у животу савременог човека, др Борис Стојковски сагледава у обзорју псеудоисторије и лажинауке као горућих проблема.

Као наука о целокупности свих облика и начина истраживања помоћу којих се долази до објективног и систематског научног сазнања, методологија (у овом случају методологија проучавања историјске науке) у свету друштвених мрежа супротстављена је псеудонаучним струјама чији представници дезавуишу јавност управо јер не разумеју методологију проучавања историјске науке.

Као дугогодишњи истраживач и научни делатник, те предавач на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и стручњак за историју средњег века, др Борис Стојковски предавање је посветио средњовековним писаним изворима на чијем примеру је објаснио метод проучавања, критичког сагледавања и анализе, дајући коментар и о најзначајнијим проблемима са којима се истраживачи на пољу историјске науке сусрећу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања