Предавање др Бориса Стојковског на тему „Медичи: новац, политика и уметност у доба ренесансе“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/08/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Медичи: новац, политика и уметност у доба ренесансе“ можете погледати (26. 8. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Историју породице Медичи, фирентинских банкара, обележило је неколико важних аспеката. Били су, пре свега банкари, зајмодавци и пословни људи, прави бизнисмени позног средњег века. Иако нису имали формалне функције, сем повремено, њихов утицај на унутрашњу и спољну политику Фиренце био је огроман.

Козимо и Лоренцо Медичи, као наистакнутији представници ове фирентинске породице, били су патрони уметности и културе ренесансне епохе. Лоренцо је први на двор позвао, тада младог и талентованог, Микеланђела и понудио да му буде мецена што је пресудно утицало да он постане један од највећих уметника. Платонова философија, али уопште и хеленска култура, нашли су место у ренесансној Фиренци Медичија, који су је штедро и одушевљено финансирали.

Породица Медичи је дала двојицу папа: Лав X (у чије је време дошло до банкрота Рима) и Климента VII.

Напослетку, професор Стојковски закључује да су Медичи, након Лоренцове смрти 1492. године кренули ка пропасти. „Доста фактора је утицало на слом ове угледне породице али највише Лоренцово неспособно банкарство упркос његовом широком образовању. Он је био неспособан за оно што је за Медичије било кључно, а то су финансије“, закључује предавач.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања