Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „L’anno dantesco 2021. sedam vekova od smrti Dantea Aligijerija“ na Jutjub kanalu KCNS

23/06/2021

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „L’anno dantesco 2021. sedam vekova od smrti Dantea Aligijerija“ (23. 6. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Italija koja već sedam godina u čast Dantea Aligijerija priprema nebrojene svečanosti, upravo ove godine, koja je proglašena Danteovom, obeležava zajedno sa celim svetom sedam vekova od smrti jednog od najvećih pesnika i mislilaca u istoriji čovečanstva.

Dante je živeo u periodu 1265‒1321. godine. Karakteristika ovog doba jeste uspon građanskog staleža u njegovoj rodnoj Firenci, kao i sukobi dve struje: gvelfa i gibelina. U takvim vremenima živeo je i delao veliki Dante Aligijeri. Prvi put je video Beatriče Portinari kad je imala devet godina. Iako je video svega dva puta u životu, ona je ostala inspiracija i večna ljubav na prvi pogled.

Govoreći o Danteu, Stojkovski se posebno osvrnuo na njegova književna dela kao što su Dettod’Amore, La Vita Nuova, De vulgari eloquentia, Convivio, Quaestio de aquaetterra, De Monarchia, ekloge, pesme i pisma i, naravno, Božanstvena komedija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja