Предавање др Бориса Стојковског на тему „L’anno dantesco 2021. седам векова од смрти Дантеа Алигијерија“ на Jутјуб каналу КЦНС

23/06/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „L’anno dantesco 2021. седам векова од смрти Дантеа Алигијерија“ (23. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Италија која већ седам година у част Дантеа Алигијерија припрема небројене свечаности, управо ове године, која је проглашена Дантеовом, обележава заједно са целим светом седам векова од смрти једног од највећих песника и мислилаца у историји човечанства.

Данте је живео у периоду 1265‒1321. године. Карактеристикa овог доба јесте успон грађанског сталежа у његовој родној Фиренци, као и сукоби две струје: гвелфа и гибелина. У таквим временима живео је и делао велики Данте Алигијери. Први пут је видео Беатриче Портинари кад је имала девет година. Иако је видео свега два путa у животу, она је остала инспирација и вечна љубав на први поглед.

Говорећи о Дантеу, Стојковски се посебно осврнуо на његова књижевна дела као што су Dettod’Amore, La Vita Nuova, De vulgari eloquentia, Convivio, Quaestio de aquaetterra, De Monarchia, еклоге, песме и писма и, наравно, Божанствена комедија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања