Предавање др Бориса Стојковског на тему „Цар Константин VII Порфирогенит. Живот и дело“ (22.09.2020) на званичном каналу КЦНС

22/09/2020

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Цар Константин VII Порфирогенит. Живот и дело“  (22.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

            Историчар др Борис Стојковски предавање је започео освртом на тврдње о Константину VII Порфирогениту које заступају идеју да он није ни постојао и да је његово дело део ватиканске завере, карактеришући те тврдње нетачним. Потом је говорио о македонској династији из које је потекао Константин VII Порфирогенит, те је и појаснио значење саме речи порфирогенит. Предавач је затим представио његову владавину под регентствима, а након тога и време његове самосталне владавине за коју је Стојковски истакао: „Оно што је јако карактеристично и занимљиво за владавину Константина VII Порфирогенита, то су те везе како са Западом тако и са Истоком“.

            У наставку, предавач је детаљно говорио о делима Константина VII Порфирогенита. Најпре је представио „Тагеопонику“ – дело о пољопривреди, хортикултури и узгајању стоке, а затим је уследила прича о делу „О церемонијама византијског двора“ и о додацима о царским походима. Када је, потом, Стојковски говорио о најпознатијем Константиновом делу „О управљању државом“, посебно је истакао да је дело било намењено искључиво његовом сину Роману II као дидактички приручник који ће му користити у даљем управљању државом. Предавање је приведено крају поменом дела у ком Порфирогенит описује живот свог деде Василија и позивом да се у жељи за информисањем чита само стручна литература.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања