Предавање др Бориса Стојковског на тему „Атила бич божји и хунска држава“ на Jутјуб каналу КЦНС

17/12/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Атила бич божји и хунска држава“ (17. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Одговарајући предавањем на коментаре гледалаца о повећању броја трибина које тематизују рани средњи век, др Борис Стојковски подсећа на једну од најзначајнијих фигура из поменутог периода. „Конфедерација ратничких група“ која „живи изнад Азовског мора у близини замрзнутог океана“, „Скити“ – неки су од првих описа које су о Атилином племену – Хунима оставили хроничари. Говорећи о поимању Хуна као застрашујуће дивље расе са слабо развијеним говором, др Стојковски указује на манир стигматизовања народа који већини није разумљив, објашњавајући на примеру варвара и Немаца како се то одсликава и у језику.

Надалеко познат као „бич божји“, или – према Дантеу – „бич земље“, Атила представља важну фигуру хунске историје, толико маркантну да је оживотворена у „Нибелунзима“, легендама, сагама. Као поглавник племена ком је требало само име изговорити да би се изазвали масовни страх и паника, Атила је до битке на Каталаунским пољима пустошио све пред собом. Све у вези с њим – а нарочито необична смрт и могућност постојања великог блага као његове заоставштине – ушло је у легенду и уметност, што др Стојковски илуструје примерима познатих слика и књига.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања