Предавање др Бориса Стојковског „Феномен вештица у историји и традицији” на Јутјуб каналу КЦНС

24/08/2023

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Феномен вештица у историји и традицији” (24. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Стојковски наглашава да се у народу одомаћила представа вештице као жене-чаробнице, најчешће непријатног физичког изгледа, која јаше на метли, те да је то веровање старо готово колико и људски род. Од Хамурабијевог закона па до прогона вештица, чак и у Србији у време владавине кнеза Милоша, постоји образац који препознаје гатање и бацање чини као причу о вештицама.
Систематски прогон вештица везан је за крај средњег и почетак новог века, понајпре у римокатоличкој цркви, али и међу протестантима. Занимљиво је да је и Мартин Лутер, који је инсистирао на борби против сујеверја, веровао у постојање вештица.
Током 19. века било је случајева спаљивања појединих жена у Србији јер се веровало да су вештице. Постоје спорадични записи о истоветним догађајима и у Далмацији и Црној Гори.
Прогон вештица почео је најпре у Спрингфилду у Масачусетсу у 17. веку, па се потом проширио све до 19. века. Све религије света и све веће цивилизације сагласне су да је у питању паганско веровање и празноверје.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања