Предавање др Александре Колаковић „Оријент експрес: историја једног носталгичног путовања” на Јутјуб каналу КЦНС

23/12/2022

Предавање др Александре Колаковић „Оријент експрес: историја једног носталгичног путовања” (23. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Идеја о Оријент експресу започела је када се Белгијанац Жорж Негелмакер вратио са свог америчког путовања 1867. године где су његову пажњу привукли вагони за спавање. Луксузни ноћни возови за богату клијентелу постали су његов сан.

Дана 5. јуна 1883. године тај сан се и остварио кад је са Источне железничке станице у Паризу кренуо  први воз на линији Париз – Константинопољ, а званична линија је отворена 4. октобра исте године. Путовање је трајало четири дана и након 3049 километара, воз се вратио у Париз. Цена карта је билa сразмерна половини годишње плате просечног радника што указује на финансијски статус самих путника.

Колаковић наводи трасе кретања самих возова, кроз које земље су пролазиле, њихов развој и пут све до 1977. године када је воз из Париза кренуо на своје последње путовање.

Агата Кристи је нашла инспирацију за свој чувени роман „Убиство у Оријент експресуˮ. Поред литературе, Оријент експрес је доспео у биоскопе и на телевизију у виду инспирације бројним филмовима и телевизијским адаптацијама. Идеји луксузног воза и његових аутентичких путника нису одолели ни цртачи стрипа, музичари и креатори неколико друштвених игара. Данас је Оријент експрес део музејске поставке, литературе и туристичких понуда.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања