Предавање др Александре Колаковић на тему „Српски франкофили и развој позоришта крајем 19. и почетком 20. века“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/02/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српски франкофили и развој позоришта крајем 19. и почетком 20. века“ можете погледати ( 23. 2. 2021 ) на нашем Jутјуб каналу.

Пројекат „Франкофонија и Народно позориште“ говори о одржавању презентација и јавних читања драма савремених француских аутора на сцени овог позоришта и потписан је у јануару ове године. Ово је само логичан наставак угледања српског позоришта на француске узоре које датира још од прелаза са 19. у 20. век. Позориште у Београду је захваљујући франкофилима попримило вишеструке улоге, поставши тако место разоноде, али уједно и настанка значајних идеја политичког карактера које су у одређеној мери мењале српско друштво и државу. Успону Народног позоришта у Београду допринела је европеизација српске културе коју је умногоме спроводила група тадашњих интелектуалаца окупљена око „Српског књижевног гласника“. Том приликом управу наизменично воде Драгомир Јанковић, Милан Грол и Милан Предић, од којих су се последња двојица и школовала у Паризу.

Предавање Александре Колаковић осветљава кључне личности у српској средини које су пре скоро једног века по повратку са студија преносиле француску културу и директно и/или индиректно утицале на развој српског позоришта на француским узорима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања