Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (I део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

28/02/2024

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (I део) “ (28. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање др Александре Колаковић фокусирано је на историју научне сарадње Француске и Србије и анализира француско-српске односе у доба Великог рата (1914–1918) са циљем да се изнова испитају домети и последице активне улоге научника у развоју односа ова два народа. Повод за овакву анализу је обележавање сто осамдесет и пет година од успостављања дипломатских односа две државе и стотину и десет година од избијања Великог рата.

Први део предавања др Колаковић посветила је сагледавању термина научне дипломатије, желећи да пратиоцима Јутјуб канала Културног центра Новог Сада на прави начин и из једног новог угла омогући разумевање начина посматрања догађаја, појава и процеса у историји француско-српске научне и дипломатске сарадње. Актерима и активностима које се могу посматрати као пракса научне дипломатије између Србије и Француске посвећена је пажња у другом делу предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања