Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (I део)“ 28. фебруара на Јутјуб каналу КЦНС

19/02/2024

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (I део) “ можете погледати 28. фебруара у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Трибина „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (I део)” настоји да кроз историју научне сарадње Француске и Србије сагледа француско-српске односе у доба Великог рата (1914–1918). Циљ је да поводом обележавања 185 година од успостављања дипломатских односа две државе и 110 година од избијања Великог рата – који је не само најславнији и најтрагичнији период српске историје, већ и период златног доба француско-српских односа, чији је ехо остао присутан до данас – изнова испитамо домете и последице активне улоге научника у развоју француско-српских односа. Истовремено, ово је и прилог историји научне дипломатије. У првом делу биће речи о термину научне дипломатије, како би се разумео начин посматрања догађаја, појава и процеса у историји француско-српске научне и дипломатске сарадње, а потом ћемо разговарати о актерима и активностима које се могу посматрати као пракса научне дипломатије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања