Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Šarl de Gol: ličnost, nasleđe i sećanje“ na Jutjub kanalu KCNS

23/12/2020

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Šarl de Gol: ličnost, nasleđe i sećanje“ možete pogledati (23. 12. 2020) na našem Jutjub kanalu.

Šarl de Gol bio je francuski vojni zapovednik i državnik. Za svoje zasluge u operacijama u Poljskoj odlikovan je Medaljom za vojne vrline.

Napisao je knjigu „Vojna budućnost“ u kojoj predlaže osnivanje profesionalizovane mehanizovane vojske sa oklopnim jedinicama. Istakao se kao odlučni protivnik kapitulacije i osnovao pokret „Slobodna Francuska“ koji je podržala i prva priznala Velika Britanija. U septembru 1944. postaje prvi predsednik privremene vlade Francuske Republike, gde se zalaže za vraćanje francuskog suvereniteta i moći u kolonijama, da bi se već 1946. godine – povukao.

Vrhunac njegove političke karijere bio je kada je decembra 1958. pobedio na izborima u Francuskoj, da bi već početkom sledeće godine položio zakletvu i zvanično postao predsednik. To je bio početak razvoja ideje Pete Republike, ekonomskog jačanja ove zemlje i njenog osnaživanja na međunarodnoj sceni, sve u duhu „Slobodne Evrope“. To je trajalo do 1968. kada počinju demonstracije i nemiri kojima se dovela u pitanje legitimnost de Golove vladavine.  Naredne godine povlači se sa političke scene.

U Francuskoj je protekla godina bila u znaku Šarla de Gola. U okviru memorijalnih praksi, posebno nakon brojnih terorističkih napada i koronavirusa, insistiralo se na istrajnosti, otporu i očuvanju vrednosti Republike Francuske koje je de Gol negovao.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja