Предавање др Александре Колаковић на тему „Шарл де Гол: личност, наслеђе и сећање“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/12/2020

Предавање др Александре Колаковић на тему „Шарл де Гол: личност, наслеђе и сећање“ можете погледати (23. 12. 2020) на нашем Jутјуб каналу.

Шарл де Гол био је француски војни заповедник и државник. За своје заслуге у операцијама у Пољској одликован је Медаљом за војне врлине.

Написао је књигу „Војна будућност“ у којој предлаже оснивање професионализоване механизоване војске са оклопним јединицама. Истакао се као одлучни противник капитулације и основао покрет „Слободна Француска“ који је подржала и прва признала Велика Британија. У септембру 1944. постаје први председник привремене владе Француске Републике, где се залаже за враћање француског суверенитета и моћи у колонијама, да би се већ 1946. године – повукао.

Врхунац његове политичке каријере био је када је децембра 1958. победио на изборима у Француској, да би већ почетком следеће године положио заклетву и званично постао председник. То је био почетак развоја идеје Пете Републике, економског јачања ове земље и њеног оснаживања на међународној сцени, све у духу „Слободне Европе“. То је трајало до 1968. када почињу демонстрације и немири којима се довела у питање легитимност де Голове владавине.  Наредне године повлачи се са политичке сцене.

У Француској је протекла година била у знаку Шарла де Гола. У оквиру меморијалних пракси, посебно након бројних терористичких напада и коронавируса, инсистирало се на истрајности, отпору и очувању вредности Републике Француске које је де Гол неговао.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања