Предавање др Александре Колаковић на тему „Огист Говен: Заборављени почасни грађанин Београда, француски дипломата и новинар“ на Jутјуб каналу КЦНС

29/09/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „Огист Говен: Заборављени почасни грађанин Београда, француски дипломата и новинар“ (29. 9. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Лик и дело човека који је прецизно анализирао међународне односе у предвечерје и током Великог рата и због тога уживао велики углед међу европским интелектуалцима, данас су, нажалост, познати само историчарима. Кроз призму Говенових деловања др Александра Колаковић указује на значајну епизоду француско-српске историје и сарадње.

Верује се да је овај значајни полихистор упознао српске интелектуалце у време када је био француски дипломата у Дунавској комисији. Богдан Гавриловић је истакао да је реч о једном од ретких публициста „у чијим су чланцима и списима сјај стила и интуитивна моћ једног даровитог политичара били у потпуној хармонији са објективношћу и с дубоким знањем једног научника“. Захваљујући Огисту Говену српски интелектуалци су имали могућност да пласирају наративе о Србији и Србима у доба Великог рата и учествују у пропагандним гласилима.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања