Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „O Srbima i Bugarima krajem 19. veka: francuska perspektiva“ na Jutjub kanalu KCNS

30/11/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „O Srbima i Bugarima krajem 19. veka: francuska perspektiva“ (30. 11. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Interesovanje Francuske za Balkan na zalasku 19. veka, a naročito za borbu protiv osmanske vlasti, u najvećoj meri bilo je uslovljeno Francusko-ruskim sporazumom iz 1894. godine. U vreme kada je Istočna kriza ulazila u završnicu, počela je da se formira slika o Srbima i Bugarima. Nakon Lamartina („Putovanja na istok“), prvi autor koji je pouzdano dokumentovao činjenice o ovim narodima bio je ekonomista Žerom-Adolf Blanki. On je zabeležio brojna svedočanstva do kojih je došao za vreme obilazaka evropskih teritorija Osmanskog carstva.

Mnogi kasniji nastavljači tradicije prenošenja saznanja o balkanskim narodima, poput Siprijena Robera koji je kao predavač na Sorboni studentima iznosio podatke do kojih je došao, uticali su na formiranje slike o narodima čiji su pripadnici kasnije u sve većem broju pohodili francuske obrazovne centre. Kao naročito značajnu figuru dr Kolaković ističe profesora prava i političara Eduara Labulea. Za svoja dela, Labule je informacije crpeo iz knjiga srpskih studenata koji su se usavršavali u Francuskoj (Jevrem Grujić i Milovan Janković), ali i srpske epske zaostavštine.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja