Предавање др Александре Колаковић на тему „О Србима и Бугарима крајем 19. века: француска перспектива“ на Јутјуб каналу КЦНС

30/11/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „О Србима и Бугарима крајем 19. века: француска перспектива“ (30. 11. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Интересовање Француске за Балкан на заласку 19. века, а нарочито за борбу против османске власти, у највећој мери било је условљено Француско-руским споразумом из 1894. године. У време када је Источна криза улазила у завршницу, почела је да се формира слика о Србима и Бугарима. Након Ламартина („Путовања на исток“), први аутор који је поуздано документовао чињенице о овим народима био је економиста Жером-Адолф Бланки. Он је забележио бројна сведочанства до којих је дошао за време обилазака европских територија Османског царства.

Многи каснији настављачи традиције преношења сазнања о балканским народима, попут Сипријена Робера који је као предавач на Сорбони студентима износио податке до којих је дошао, утицали су на формирање слике о народима чији су припадници касније у све већем броју походили француске образовне центре. Као нарочито значајну фигуру др Колаковић истиче професора права и политичара Едуара Лабулеа. За своја дела, Лабуле је информације црпео из књига српских студената који су се усавршавали у Француској (Јеврем Грујић и Милован Јанковић), али и српске епске заоставштине.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања