Предавање др Александре Колаковић на тему „О Француској и Србији: разговор са Арном Гујоном“ на Јутјуб каналу КЦНС

26/11/2020

Предавање др Александре Колаковић на тему „О Француској и Србији: разговор са Арном Гујоном“  (26. 11. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада. Гост предавања био је Арно Гујон, оснивач хуманитарне огранизације „Солидарност за Косово“.

Разговор са Французом, Арном Гујоном, великим хуманитарцем који живи и ради у Србији, има за циљ да осветли наслеђе француско-српских односа, као и актуелне односе две земље. Кроз анализу и компарацију примера француско-српске сарадње из прошлости Гујон указује на последице негативне медијске слике Србије и Срба у француској јавности деведесетих година прошлог века, као и на настојања да се обнови идеја о вечитом пријатељству.

Александра Колаковић подсетила је на традиционално српско-француско пријатељство и онај најважнији период овог пријатељства, период Великог рата, када је исковано то братство по оружју на кога се позивају и данас актуелни политичари и у Француској и у Србији, без кога ниједан разговор ове две државе не може да протекне. Наиме, ради се о периоду током 1915. године када је дошло до слома Србије која је један део помоћи и спаса пронашла у Француској и  њеним организованим медицинским и војним мисијама.

„О Србији сам знао оно што је знао мој отац и мој деда, а они су знали да је Србија пријатељска земља, да су Србија и Француска биле на истој страни у Првом светском рату. Нисмо ми познавали Србе, али смо знали да су наше везе дубоке и историјске“, рекао је Гујон.

Гујон је у наставку објаснио да је 2005. године када је први пут био на Косову и Метохији слика коју је имао о Косову на основу онога што је чуо у својој породици добила прави облик, јер је тамо, како каже, спознао реалност.

Арно Гујон аутор је књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“ која сведочи о тешком животу нашег народа на Косову и Метохији. Основач је хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ која има за циљ да помогне српском народу и осталим националним мањинама које живе на Косову и Метохији, а која је од свог оснивања до данас реновирала велики број школа, болница, породилишта, домова здравља, народних кухиња и помогла социјално угроженим породицама које живе на Косову. Учесник је акције „Негујмо српски језик“  која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености и  са „Караваном културе говора“ у оквиру те акције обишао све веће градове у Србији: Београд, Нови Сад, Крагујевац, Кикинду, Мионицу, Пожаревац, Ниш. Носилац је многобројних одликовања и признања за свој дугогодишњи хуманитарни рад. Одликован је и највишим црквеним одликовањима, Орденом Светог Саве и Орденом Светог владике Николаја. Посетио је многе наше манастире на Косову и Метохији, а у Високим Дечанима које је подигао краљ Стефан Дечански крстио се и примио православље.

Гујон је рекао да сад када посматрамо односе Србије и Француске можемо рећи да се Француска сада више интересује за ове просторе и да је природно да ове две земље сарађују због историје, културе и веза које постоје међу њима. 

„Када Француска буде била у потпуности своја она ће и у потпуности бити на страни Србије и надам се да ће опет заједно исписати сјајне странице наше заједничке историје“, закључио је Гујон. 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања