Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Napad na Republiku: terorizam u Francuskoj“ na Jutjub kanalu KCNS

24/10/2020

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Napad na Republiku: terorizam u Francuskoj“ (24. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Trenutna situacija u Francuskoj u znaku je terorističkog napada od pre nekoliko dana, koji mediji tumače kao napad na Republiku. Samjuel Pati, profesor istorije, stradao je od strane mladog muslimanskog ekstremiste. Ubistvo je izazvalo snažnu reakciju javnosti i Pati je postao simbol ujedinjenja koje Francusku uvodi u borbu protiv terorizma. Postavlja se pitanje da li će ovog puta država uspeti da pronađe mehanizme kako bi se izborila sa terorizmom.

Profesor Pati je na svom predavanju učenicima pokazao karikaturu Muhameda objavljenu u listu Šarli Ebdo, prethodno upozorivši na sadržaj koji planira da predstavi i dajući slobodu učenicima da se izjasne ukoliko ne žele da prisustvuju predavanju. Jedan od roditelja učenice muslimanske veroispovesti na društvenim mrežama je poveo kampanju protiv profesora, te je na taj način i muslimanski ekstremista koji je atentat kasnije izvršio došao do informacija o „spornom“ profesoru.

Koren ovih potresa može se pronaći u napadu na list Šarli Ebdo 2015. godine, kada je jedna od objavljenih karikatura iz muslimanske perspektive proglašena uvredom religijskih uverenja. Za napad je okrivljena islamska država, koja je i preuzela odgovornost. Teroristički napad na Šarli Ebdo bio je direktan napad na slobodu izražavanja, dok je pravo na karikaturu danas apostrofirano kao deo francuskog identiteta, kao vrednost koja neguje slobodu govora i kritičkog mišljenja.

Atentat na profesora Patija ujedinio je građane, izazvao burnu reakciju medija, naročito nakon što je atentator fotografisao žrtvu i to objavio na društvenim mrežama. 21. oktobra Patiju je odana počast na Sorboni i odlikovan je Legijom časti na kojoj piše „čast i otadžbina“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja