Предавање др Александре Колаковић на тему „Напад на Републику: тероризам у Француској“ на Јутјуб каналу КЦНС

24/10/2020

Предавање др Александре Колаковић на тему „Напад на Републику: тероризам у Француској“ (24. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Тренутна ситуација у Француској у знаку је терористичког напада од пре неколико дана, који медији тумаче као напад на Републику. Самјуел Пати, професор историје, страдао је од стране младог муслиманског екстремисте. Убиство је изазвало снажну реакцију јавности и Пати је постао симбол уједињења које Француску уводи у борбу против тероризма. Поставља се питање да ли ће овог пута држава успети да пронађе механизме како би се изборила са тероризмом.

Професор Пати је на свом предавању ученицима показао карикатуру Мухамеда објављену у листу Шарли Ебдо, претходно упозоривши на садржај који планира да представи и дајући слободу ученицима да се изјасне уколико не желе да присуствују предавању. Један од родитеља ученице муслиманске вероисповести на друштвеним мрежама је повео кампању против професора, те је на тај начин и муслимански екстремиста који је атентат касније извршио дошао до информација о „спорном“ професору.

Корен ових потреса може се пронаћи у нападу на лист Шарли Ебдо 2015. године, када је једна од објављених карикатура из муслиманске перспективе проглашена увредом религијских уверења. За напад је окривљена исламска држава, која је и преузела одговорност. Терористички напад на Шарли Ебдо био је директан напад на слободу изражавања, док је право на карикатуру данас апострофирано као део француског идентитета, као вредност која негује слободу говора и критичког мишљења.

Атентат на професора Патија ујединио је грађане, изазвао бурну реакцију медија, нарочито након што је атентатор фотографисао жртву и то објавио на друштвеним мрежама. 21. октобра Патију је одана почаст на Сорбони и одликован је Легијом части на којој пише „част и отаџбина“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања