Предавање др Александре Колаковић на тему „Културна дипломатија Француске на Балкану: историјско искуство“ 26. јануара на Jутјуб каналу КЦНС

04/01/2022

Предавање др Александре Колаковић на тему „Културна дипломатија Француске на Балкану: историјско искуство“ можете погледати 26. јануара у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Још од Илирских провинција Наполеона Бонапарте присутна је тежња да Француска своју културу прошири на простор Балкана у циљу достизања пре свега економске, а потом и политичке моћи. Од краја 19. века отварање француских школа, курсеви француског језика, помагање друштава за културну сарадњу с Француском и промовисање учења француског језика и културе били су неки од начина на које је Француска настојала да оствари утицај у младим балканским државама. Предавање има за циљ да осветли почетке и историјски развој француске културне дипломатије на простору данашњег Западног Балкана, с посебним освртом на начине, актере и домете културне дипломатије. Циљ је да се на крају анализира историјско искуство на коме и данас делује културна дипломатија Француске.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања