Предавање др Александре Колаковић на тему „Културна дипломатија Француске на Балкану: историјско искуство“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/01/2022

Предавање др Александре Колаковић на тему „Културна дипломатија Француске на Балкану: историјско искуство“ (26. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Као колевка културне дипломатије, Француска је још од времена Наполеона Бонапарте тежила да своју културу, а преко ње и утицај, прошири на Балкан како би на овом простору установила најпре економску, а потом и политичку моћ. Како др Александра Колаковић наводи, ова прегнућа Француске била су остваривана отварањем француских школа, курсевима језика и промовисањем учења, помагањем друштава за културну сарадњу. Једно од њих је Француска алијанса (Alliance française), основана 1883. године, која је активно радила на промовисању француског језика и културе у Србији и организовању бесплатних курсева. Осим слања књига, новина и часописа, сарадњи су доприносили и некадашњи француски ђаци, који су опчињени другачијом културом, у српску средину преносили резултате. Др Колаковић истиче да су немачки медији у освит Великог рата преносили како су Срби „заведени француском културом“.

Члан Књижевног друштва Београда, осим многобројних некадашњих француских ђака, био је и српски краљ Петар Карађорђевић, чиме је јасно да је чланство у овом удружењу била ствар престижа. Француска је помагала рад Књижевног друштва Београда, стимулишући промотере културе наградама и стипендијама. Године 1910. основана је и Француско-српска банка, у Француској су подизани зајмови, и њен политички утицај у Србији се увећавао. Др Колаковић напомиње да је град Београд 1920. од генерала Франше д’ Епереа примио Легију части, а да је Школска конвенција из исте године предвиђала да се француски учи као обавезан предмет.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања