Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Grgur Jakšić i kulturna diplomatija Srbije u Francuskoj početkom 20. veka“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

01/05/2020

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Grgur Jakšić i kulturna diplomatija Srbije u Francuskoj početkom 20. veka“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje je posvećeno sećanju na aktivnosti Grgura Jakšića na polju propagande u korist Srbije u Francuskoj na početku 20. veka. Reč je o jednoj zaboravljenoj epizodi koja svedoči o razvijenoj kulturnoj diplomatiji Srbije u začecima modernog shvatanja ovog pojma, a koja je imala dalekosežne posledice ne samo na sliku Srbije u Francuskoj i evropskoj javnosti, već i na stvaranje savezništava i položaj u međunarodnim odnosima. Dr Kolaković je govorila o mreži kontakata i saradnje, pre svega u publicističkim krugovima francuskog društva, koju je Grgur Jakšić, doktor Sorbone, razvio i koristio u vreme Aneksione krize i balkanskih ratova, a koja je imala poseban značaj u vreme Velikog rata i posredno uticala na stvaranje ideje o „večitom prijateljstvu“ Francuza i Srba.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja