Предавање др Александре Колаковић на тему „Гргур Јакшић и културна дипломатија Србије у Француској почетком 20. века“ 01. маја на нашем Јутјуб каналу

27/04/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање др Александре Колаковић на тему „Гргур Јакшић и културна дипломатија Србије у Француској почетком 20. века“ можете погледати 01. маја у 12 часова на нашем Јутјуб каналу.

Предавање је посвећено сећању на активности Гргура Јакшића на пољу пропаганде у корист Србије у Француској на почетку 20. века. Реч је о једној заборављеној епизоди која сведочи о развијеној културној дипломатији Србије у зачецима модерног схватања овог појма, а која је имала далекосежне последице не само на слику Србије у Француској и европској јавности, већ и на стварање савезништава и положај у међународним односима. Предавач ће говорити о мрежи контаката и сарадње, пре свега у публицистичким круговима француског друштва, коју је Гргур Јакшић, доктор Сорбоне, развио и користио у време Анексионе кризе и балканских ратова, а која је имала посебан значај у време Великог рата и посредно утицала на стварање идеје о „вечитом пријатељству“ Француза и Срба.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања