Предавање др Александре Колаковић на тему „Грачаница покрај Сене: Светска изложба у Паризу 1900. године“ можете погледати 08. јуна на Jутјуб каналу КЦНС

03/06/2020

Предавање др Александре Колаковић на тему „Грачаница покрај Сене: Светска изложба у Паризу 1900. године“ можете погледати 08. јуна у 18 часова на Jутјуб каналу КЦНС.

Предавање је прилог историји српске културне дипломатије кроз приказ учешћа Србије на Светској изложби у Паризу 1900. године. Припреме за изложбу трајале су неколико година, а на простору од 1,12 километара појавило се 76 хиљада излагача, које је у периоду од 15. априла до 12. новембра посетило више од 50 милиона људи. Павиљон Србије, који је савременицима имао сличности са Грачаницом у близини моста Алма слао је афирмативну слику Србије. Exposition Universelle 1900 у Паризу била је не само манифестација моћи великих сила, достигнућа 19. века и новог стила у уметности – Art Nouveau, већ и могућност за промоцију мање познатих народа и држава, међу којима је била и Србија. На основу анализе Светске изложбе и учешћа Србије сагледаће се дипломатска активност тадашње Србије у потрази за економском сарадњом и политичком заштитом у периоду пред Велики рат.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања