Предавање др Александре Колаковић на тему „Габријел Атал и нова влада Француске“ на Јутјуб каналу КЦНС

30/01/2024

Предавање др Александре Колаковић на тему „Габријел Атал и нова влада Француске“ (30. 1. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Већ почетком 2024. године, у месецу јануару, Француска је добила новог премијера. Са тридесет и четири године Габријел Атал је најмлађи премијер у модерној француској историји, чиме је престигао и социјалисту Лорана Фабијуса који је имао тридесет и седам када га је 1984. именовао Франсоа Митеран.

Након двадесет месеци на функцији премијерке, Елизабет Борн је поднела оставку, те Атал долази на њено место. Он је најмлађа и прва геј особа која је обављала ту функцију у Француској, али и најмлађа особа која је тренутно на функцији шефа државе или владе на свету. Циљ његовог именовања јесте удаљавање од проблема мандата Елизабет Борн оличених у пензионој реформи и закону о имиграцији. Габријел Атал ће имати задатак да води француски парламент ка важним изборима за Европски парламент у месецу јуну.

У оквиру овомесечног предавања др Александра Колаковић представила је новог француског премијера и чланове владе, те изазове пред којима се налази француски председник Емануел Макрон уочи избора за Европски парламент, као и започете реформе и припреме за завршни део мандата.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања