Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ 25. августа на Јутјуб каналу КЦНС

09/08/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ можете погледати 25. августа у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Захваљујући делатности француских ђака и франкофила – браће Богдана и Павла Поповић и Јована Скерлића, француски културни утицаји у Србији почетком 20. века били су изражени већ савременицима, а потоња истраживања у области историје и књижевности потврдила су њихову дубину и трајност. Ипак, остало је недовољно јасно и познато како су се француски културни утицаји ширили међу Србима ван Србије. Предавање ће бити посвећено анализи путева француских културних утицаја међу Србима у Босни и Херцеговини, с посебним освртом на улогу браће Поповић и Скерлића, као архитеката српске културе с почетка 20. века. Атанасије Шола, Јован Дучић и Младобосанци, а посебно часопис Зора, посматраће се у контексту преносилаца француске културе и јачања српског националног идентитета.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања