Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska Treća Republika: razvoj, ideje i uticaji (omaž 150. godišnjici proglašenja)“ na kanalu KCNS

24/09/2020

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska Treća Republika: razvoj, ideje i uticaji (omaž 150. godišnjici proglašenja)“ (24.09.2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

            Politikolog dr Aleksandra Kolaković predavanje je započela pričom o govoru francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je bio održan prilikom obeležavanja 150. godišnjice Francuske Treće Republike (04.09.2020). Potom je Kolaković govorila o posledicama koje je imao poraz Francuske u ratu sa Pruskom 1871. godine, te i na koji način su upravo one odigrale važnu ulogu u stvaranju Francuske Treće Republike. „Ono što je ključna ideja ovog perioda od 1870. do 1940, a posebno u ovom periodu do Prvog svetskog rata jeste jedan proces laizacije odnosno odvajanja, da kažemo, pre svega, crkve od države“, istakla je Kolaković. Nakon toga je pojasnila ko je bio Leon Gambeta i zašto je on značajan i ukazala na nestabilnosti u Francuskoj tokom 1887. godine kada su nastali nemiri koji su dobili ime po generalu rata  Žoržu Bulanžeu (odatle „bulanžizam“).

            U nastavku predavanja bilo je reči o potpisivanju sporazuma sa Rusijom i o Aferi Drajfus. Naime, od poraza sa Pruskom, Rusija je bila u stalnim pregovorima i sporazumima sa Francuskom, a Afera Drajfus je odjeknula u tolikoj meri da je podelila Francusku na drajfusovce i antidrajfusovce pošto je u pitanju bila povreda ideje o slobodi, pravdi i jednakosti. Zbog ove afere u kom je ispoljeno agresivno držanje verskih kongregacija, donet je Statut po kom su ograničene mogućnosti njihovog delovanja. Kolaković je potom govorila o političkim idejama Žorža Klemansoa i Rejmona Poenkarea i uticajem istih na Srbiju. Predavanje je završeno kako je i započeto – isticanjem važnih segmenata govora Emanuela Makrona.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja