Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска на Балкану: историјски и актуелни односи са Црном Гором (II део)“ на Jутјуб каналу КЦНС

30/03/2022

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска на Балкану: историјски и актуелни односи са Црном Гором (II део)“ (30. 3. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након трибине о успостављању односа између Француске и Црне Горе и њиховом даљем развијању, др Александра Колаковић гледаоце упознаје и са актуелним чиниоцима који утичу на сарадњу и међусобне утицаје ове две државе. Једна од првих земаља које су признале Црну Гору као нову државу на Балкану била је Француска, након чега је уследило успостављање дипломатских односа, па је и дипломатска канцеларија Републике Француске у Подгорици прерасла у амбасаду. Као везивно ткиво ове две државе, др Колаковић препознаје и тренутак када је Флоранс Манжен, директорка за континенталну Европу Министарства спољних послова Француске, уручила одликовање Легије части принцу Николи II Петровићу Његошу „у знак посвећености развоју дијалога и размене и неуморном залагању за развој и јачање између Француске и Црне Горе“. У време владавине Николе Саркозија и Франсоа Оланда читав простор Западног Балкана није био у главном фокусу интересовања Француске, што се променило доласком Емануела Макрона на власт и, нарочито, објављивањем француске Стратегије за Западни Балкан из априла 2019. године.

Макрон је упутио писмо Здравку Кривокапићу поводом његовог ступања на дужност премијера Црне Горе априла 2021. године, истичући да ће Црна Гора имати подршку Француске у јачању владавине права, економског и друштвеног развоја и нагласивши активности Француске агенције за развој (АДФ). У складу са Стратегијом је и пројекат у Црној Гори вредан 50 милиона евра, што је сума предвиђена за финансирање малих и средњих предузећа и општина, у складу с циљевима одрживог развоја и зелене енергије. Како др Колаковић наводи, Француска је пружила подршку и у реализацији пројекта у области правосуђа и борбе против корупције и организованог криминала. За учвршћавање односа ове две државе нарочито је значајно отварање Конзулата Црне Горе у Лиону, на челу с почасним конзулом Бертраном Тибером, што означава и унапређење образовне и културне сарадње. Ипак, др Колаковић истиче да је главни стожер образовне и културне размене две земље Француски институт, као и посебни програми сарадње које финансира Република Француска.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања