Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska 14 juli 1938: pogledi srpskih frankofila u predvečerje Drugog svetskog rata“ 12. jula na Jutjub kanalu KCNS

30/06/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska 14 juli 1938: pogledi srpskih frankofila u predvečerje Drugog svetskog rata“ možete pogledati u ponedeljak 12. jula u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

U predvečerje Drugog svetskog rata, 1938. godine, pojavila se obimom nevelika, ali sadržajem važna knjiga Francuska 14 juli 1938, koja je predstavljala omaž francusko-srpskim i francusko-jugoslovenskim odnosima. Iako danas široj javnosti nije poznato njeno publikovanje i njen značaj, zbog intelektualaca koji su se okupili u njenom nastanku, zaslužuje pažnju jednaku onoj koju plani Spomenik Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. predavanje će biti posvećeno analizi međuratnih odnosa Francuske i Kraljevine Jugoslavije, odnosno na osnovu jedne publikacije biće razmatrana delatnosti srpskih frankofila na očuvanju i razvoju ideje francusko-srpskog večitog prijateljstva.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja